Otwarte wykłady na temat zdrowego odżywiania dla wszystkich mieszkańców dzielnicy oraz uczniów SP 29. (6)
Skrócony opis projektu
Projekt otwartych wykładów na temat zdrowego odżywiania jest skierowany do wszystkich mieszkańców dzielnicy Leszczynki oraz uczniów SP 29, będzie składał się z dwóch elementów:
1. Cyklu wykładów otwartych. Uczestnicy uzyskają informację jak dbać o urozmaicanie jadłospisu i co to jest „zrównoważona dieta”. Po każdym z wykładów będzie możliwość konsultacji indywidualnych z dietetykiem.
2. Warsztatów dla uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 29. Uczniowie dowiedzą się jak czytać etykiety zamieszczone na produktach spożywczych i będą mieli możliwość sprawdzenia ile węglowodanów prostych, w przeliczeniu na kostki cukru, znajduje się w popularnych przekąskach i napojach.
Charakter projektu
Dzielnicowy, Leszczynki
Typ projektu
Projekt mały
Kategorie projektu
zdrowie i polityka społeczna
Lokalizacja projektu - Opis lokalizacji
Numery i obręby działek
Własność działek
---Szczegółowy opis projektu
Projekt otwartych wykładów na temat zdrowego odżywiania jest skierowany do wszystkich mieszkańców dzielnicy Leszczynki oraz uczniów SP 29, będzie składał się z dwóch elementów:
1. Cyklu wykładów otwartych dla mieszkańców dzielnicy - do 10 osób podczas spotkania "na żywo" lub do 25 osób na spotkaniu online.
2. Warsztatów o żywieniu dla uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 29 w Gdyni, które również mogą się odbyć online w przypadku obostrzeń.
Ad 1.
Otwarte spotkania wykładowe będą prowadzone w szkole podstawowej zlokalizowanej w dzielnicy.
Opis i zakres tematyczny cyklu warsztatów.
Podczas cyklu spotkań przedstawione zostaną podstawowe zasady zdrowego odżywiania, dotyczące regularności spożywanych posiłków i ich składu. Uczestnicy wykładów dowiedzą się jak zaplanować swój jadłospis, aby był pełnowartościowy i indywidualny. Porozmawiamy o wpływie diety na przyjmowane leki czy suplementy. Będą przekazane istotne informacje o składzie żywności fast food i popularnych przekąsek. Słuchacze poznają fakty i mity na temat picia wody, używania soli, cukru i mąki, a także o piciu herbaty, kawy i stosowaniu ziół.
Podczas i po każdym z wykładów będzie możliwość zadania pytań i konsultacji indywidualnych z dietetykiem.
Po każdym wykładzie uczestnicy otrzymają opracowane materiały zawierające poruszane zagadnienia.
Ad 2.
Warsztaty o żywieniu skierowane do uczniów będą przeprowadzone w każdej klasie, podczas godziny wychowawczej we współpracy z nauczycielami szkół biorących udział w projekcie.
Opis i zakres tematyczny warsztatów dla uczniów.
Na początku zajęć nastąpi krótkie wprowadzenie w tematykę podstawowych zasad zdrowego odżywiania i omówiony zostanie cel warsztatów. Następnie uczniowie będą mieli możliwość sprawdzić ile węglowodanów prostych, w przeliczeniu na kostki cukru, znajduje się w popularnych przekąskach i napojach. Dzieci nauczą się jak czytać etykiety zamieszczone na produktach spożywczych. Warsztaty będą prowadzone w sposób interaktywny i dostosowany do wieku danej grupy.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Cel projektu i uzasadnienie potrzeby jego realizacji
Celem zgłaszanego projektu jest przekazywanie wiedzy o żywności i żywieniu, opartej na aktualnych zaleceniach oraz sprawdzonych źródłach. Pozyskanie wiedzy z zakresu prawidłowego żywienia wpływa na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, a także umiejętności, które wpływają na zdrowie od najmłodszych lat. Dlatego projekt jest skierowany do wszystkich mieszańców dzielnicy, uczniów oraz pracowników placówek edukacyjnych.
Przybliżone koszty realizacji projektu
Lp. | Składowe części zadania (m.in. opis, cena ilość) | Koszt (cena x ilość) |
---|---|---|
1 | Szkoła Podstawowa nr 29 - 17 klas, warsztat (45 minut) | 2890 zł |
2 | Warsztaty dla mieszkańców do 10 osób podczas spotkania "na żywo" lub do 25 osób online, 5 wykładów - 2x45 minut+15 minut na dyskusję (2 godziny) w tym koszty wynajmu sali | 1400 zł |
3 | Druk materiałów edukacyjnych i promocyjnych | 500 zł |
Przybliżony łączny koszt realizacji projektu: | 4790 zł |