Otwarte wykłady na temat zdrowego odżywiania dla wszystkich mieszkańców dzielnicy oraz uczniów SP 17 i SP 52. (2)
Skrócony opis projektu
Projekt otwartych wykładów na temat zdrowego odżywiania jest skierowany do wszystkich mieszkańców dzielnicy Grabówek oraz uczniów SP 17 i SP 52, będzie składał się z dwóch elementów:
1. Cyklu wykładów otwartych. Uczestnicy uzyskają informację jak dbać o urozmaicanie jadłospisu i co to jest „zrównoważona dieta”. Po każdym z wykładów będzie możliwość konsultacji indywidualnych z dietetykiem.
2. Warsztatów dla uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 17 oraz nr 52. Uczniowie dowiedzą się jak czytać etykiety zamieszczone na produktach spożywczych i będą mieli możliwość sprawdzenia ile węglowodanów prostych, w przeliczeniu na kostki cukru, znajduje się w popularnych przekąskach i napojach.
Charakter projektu
Dzielnicowy, Grabówek
Typ projektu
Projekt mały
Kategorie projektu
zdrowie i polityka społeczna
Lokalizacja projektu - Opis lokalizacji
Numery i obręby działek
Własność działek
---Szczegółowy opis projektu
Projekt otwartych wykładów na temat zdrowego odżywiania jest skierowany do wszystkich mieszkańców dzielnicy Grabówek oraz uczniów Szkoły Podstawowej nr 17 oraz nr 52, będzie składał się z dwóch elementów:
1. Cyklu wykładów otwartych dla mieszkańców dzielnicy - do 10 osób podczas spotkania "na żywo" lub do 25 osób na spotkaniu online.
2. Warsztatów o żywieniu dla uczniów ze SP nr 17 oraz 52 w Gdyni, które również mogą się odbyć online w przypadku obostrzeń.
Ad 1. Podczas cyklu spotkań z mieszkańcami przedstawione zostaną podstawowe zasady zdrowego odżywiania, dotyczące regularności spożywanych posiłków i ich składu. Uczestnicy dowiedzą się jak zaplanować swój jadłospis, aby był pełnowartościowy i indywidualny. Porozmawiamy o wpływie diety na przyjmowane leki czy suplementy. Będą przekazane istotne informacje o składzie żywności fast food i popularnych przekąsek. Słuchacze poznają fakty i mity na temat picia wody, używania soli, cukru i mąki, a także o piciu herbaty, kawy i stosowaniu ziół.
Podczas i po każdym z wykładów będzie możliwość zadania pytań i konsultacji indywidualnych z dietetykiem.
Po każdym wykładzie uczestnicy otrzymają opracowane materiały zawierające poruszane zagadnienia.
Ad 2. Warsztaty o żywieniu skierowane do uczniów będą przeprowadzone w każdej klasie, podczas godziny wychowawczej we współpracy z nauczycielami szkół biorących udział w projekcie.
Na początku zajęć nastąpi krótkie wprowadzenie w tematykę podstawowych zasad zdrowego odżywiania i omówiony zostanie cel warsztatów. Następnie uczniowie będą mieli możliwość sprawdzić ile węglowodanów prostych, w przeliczeniu na kostki cukru, znajduje się w popularnych przekąskach i napojach. Dzieci nauczą się jak czytać etykiety zamieszczone na produktach spożywczych. Warsztaty będą prowadzone w sposób interaktywny i dostosowany do wieku danej grupy.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Cel projektu i uzasadnienie potrzeby jego realizacji
Celem zgłaszanego projektu jest przekazywanie wiedzy o żywności i żywieniu, opartej na aktualnych zaleceniach oraz sprawdzonych źródłach. Pozyskanie wiedzy z zakresu prawidłowego żywienia wpływa na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, a także umiejętności, które wpływają na zdrowie od najmłodszych lat. Dlatego projekt jest skierowany do wszystkich mieszańców dzielnicy, uczniów oraz pracowników placówek edukacyjnych.
Przybliżone koszty realizacji projektu
Lp. | Składowe części zadania (m.in. opis, cena ilość) | Koszt (cena x ilość) |
---|---|---|
1 | Szkoła Podstawowa nr 17 - 22 klasy, warsztat (45 minut) 170 zł | 3740 zł |
2 | Szkoła Podstawowa nr 52 - 8 klas, warsztat (45 minut) 170 zł | 1360 zł |
3 | Wykłady dla mieszkańców 5 spotkań do 10 osób podczas spotkania "na żywo" lub do 25 osób online - 2x45 minut+15 minut na dyskusję (2 godziny) 280 zł w tym koszty wynajmu sali | 1400 zł |
4 | Druk materiałów edukacyjnych i promocyjnych | 500 zł |
Przybliżony łączny koszt realizacji projektu: | 7000 zł |