Otwarte warsztaty kulinarne dla wszystkich mieszkańców dzielnicy Gdynia Chylonia (10)
Skrócony opis projektu
Projekt otwartych warsztatów kulinarnych jest skierowany do wszystkich mieszkańców dzielnicy Gdynia Chylonia, każde spotkanie będzie składało się z dwóch elementów - wykładu i warsztatu kulinarnego. Celem zgłaszanego projektu jest przekazywanie wiedzy o żywności i żywieniu, opartej na aktualnych zaleceniach oraz sprawdzonych źródłach. Ważnym elementem projektu są planowane warsztaty kulinarne, które umożliwią praktyczne wykorzystanie zdobytej podczas wykładów wiedzy. Zmiana nawyków żywieniowych nie jest łatwa ale wspólne gotowanie daje szansę na wprowadzenie nowych smaków i większej ilości warzyw do naszego menu. W warsztatach będą mogły uczestniczyć całe rodziny.
Charakter projektu
Dzielnicowy, Chylonia
Typ projektu
Projekt mały
Kategorie projektu
edukacja, zdrowie i polityka społeczna
Lokalizacja projektu - Adres
Ul. Opata Hackiego 33, 81-211 GdyniaLokalizacja projektu - Opis lokalizacji
Dom Sąsiedzki - Przystań Opata Hackiego 33Numery i obręby działek
Własność działek
---Szczegółowy opis projektu
Projekt otwartych warsztatów kulinarnych jest skierowany do wszystkich mieszkańców dzielnicy Gdynia Chylonia, każde spotkanie będzie składało się z dwóch elementów:
1. Wykładu na temat profilaktyki zdrowia. Tematy: "Witaminy w naszej diecie", "Białko - jakie i ile", "Węglowodany - złożony temat", "Tłuszcze rodzaje i zalecenia", "Dieta DASH", "Dieta Śródziemnomorska w Polsce", "Diety wegetariańskie a wegańskie", "Magnez i potas - ważne pierwiastki", "Antyoksydanty w żywności", "Probiotyki i prebiotyki", "Zalecenia dietetyczne przy chorobach sercowo-naczyniowych", "Podsumowanie - wskazówki dietetyczne". Po każdym z wykładów będzie możliwość konsultacji indywidualnych z dietetykiem.
2. Warsztatów, które będą polegały na wspólnym przygotowaniu potraw i degustacji. Będą prowadzone w sposób interaktywny i dostosowany do wymagań danej grupy. Po każdym warsztacie uczestnicy otrzymają opracowane przepisy kulinarne. Na każde ze spotkań organizator będzie prowadził zapisy, maksymalna liczba uczestników to 15 osób.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Cel projektu i uzasadnienie potrzeby jego realizacji
Celem przeprowadzenia warsztatów jest pokazanie jak w prosty sposób przygotowywać potrawy wegetariańskie, ponieważ prawidłowo skomponowana, pełnowartościowa dieta wegetariańska, pomaga zapobiegać wielu chorób. Przedstawione zostaną podstawowe zasady zdrowego odżywiania, dotyczące regularności spożywanych posiłków i ich składu. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się jak zaplanować swój jadłospis, aby był pełnowartościowy i indywidualny. Po każdym z wykładów będzie możliwość konsultacji z dietetykiem.
Przybliżone koszty realizacji projektu
Lp. | Składowe części zadania (m.in. opis, cena ilość) | Koszt (cena x ilość) |
---|---|---|
1 | Wykłady prozdrowotne - dwanaście wykładów 120 zł - po 2 godziny | 2880 zł |
2 | Warsztaty z praktycznym przygotowaniem potraw - dwanaście warsztatów 140 po 2 godziny. | 3360 zł |
3 | Druk materiałów edukacyjnych i promocyjnych. | 500 zł |
4 | Materiały na warsztaty kulinarne, 12 warsztatów 170 zł. | 2040 zł |
Przybliżony łączny koszt realizacji projektu: | 8780 zł |
Abahor555
2022-09-20 14:36:07
Abahor555
2022-09-20 14:37:15