Otwarte warsztaty kulinarne dla wszystkich mieszkańców dzielnicy Gdynia Chylonia (10)

Projekt wybrany w głosowaniu
Ewa Dygaszewicz (ewadygaszewicz@gmail.com)
projektodawca

Skrócony opis projektu

Projekt otwartych warsztatów kulinarnych jest skierowany do wszystkich mieszkańców dzielnicy Gdynia Chylonia, każde spotkanie będzie składało się z dwóch elementów - wykładu i warsztatu kulinarnego. Celem zgłaszanego projektu jest przekazywanie wiedzy o żywności i żywieniu, opartej na aktualnych zaleceniach oraz sprawdzonych źródłach. Ważnym elementem projektu są planowane warsztaty kulinarne, które umożliwią praktyczne wykorzystanie zdobytej podczas wykładów wiedzy. Zmiana nawyków żywieniowych nie jest łatwa ale wspólne gotowanie daje szansę na wprowadzenie nowych smaków i większej ilości warzyw do naszego menu. W warsztatach będą mogły uczestniczyć całe rodziny.


Charakter projektu

Dzielnicowy, Chylonia

Typ projektu

Projekt mały

Kategorie projektu

edukacja, zdrowie i polityka społeczna


Lokalizacja projektu - Adres

Ul. Opata Hackiego 33, 81-211 Gdynia

Lokalizacja projektu - Opis lokalizacji

Dom Sąsiedzki - Przystań Opata Hackiego 33

Numery i obręby działek


Własność działek

---

Szczegółowy opis projektu

Projekt otwartych warsztatów kulinarnych jest skierowany do wszystkich mieszkańców dzielnicy Gdynia Chylonia, każde spotkanie będzie składało się z dwóch elementów:
1. Wykładu na temat profilaktyki zdrowia. Tematy: "Witaminy w naszej diecie", "Białko - jakie i ile", "Węglowodany - złożony temat", "Tłuszcze rodzaje i zalecenia", "Dieta DASH", "Dieta Śródziemnomorska w Polsce", "Diety wegetariańskie a wegańskie", "Magnez i potas - ważne pierwiastki", "Antyoksydanty w żywności", "Probiotyki i prebiotyki", "Zalecenia dietetyczne przy chorobach sercowo-naczyniowych", "Podsumowanie - wskazówki dietetyczne". Po każdym z wykładów będzie możliwość konsultacji indywidualnych z dietetykiem.
2. Warsztatów, które będą polegały na wspólnym przygotowaniu potraw i degustacji. Będą prowadzone w sposób interaktywny i dostosowany do wymagań danej grupy. Po każdym warsztacie uczestnicy otrzymają opracowane przepisy kulinarne. Na każde ze spotkań organizator będzie prowadził zapisy, maksymalna liczba uczestników to 15 osób.

Projektowanie uniwersalne

Tak

Cel projektu i uzasadnienie potrzeby jego realizacji

Celem przeprowadzenia warsztatów jest pokazanie jak w prosty sposób przygotowywać potrawy wegetariańskie, ponieważ prawidłowo skomponowana, pełnowartościowa dieta wegetariańska, pomaga zapobiegać wielu chorób. Przedstawione zostaną podstawowe zasady zdrowego odżywiania, dotyczące regularności spożywanych posiłków i ich składu. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się jak zaplanować swój jadłospis, aby był pełnowartościowy i indywidualny. Po każdym z wykładów będzie możliwość konsultacji z dietetykiem.

Przybliżone koszty realizacji projektu

Lp. Składowe części zadania (m.in. opis, cena ilość) Koszt (cena x ilość)
1Wykłady prozdrowotne - dwanaście wykładów 120 zł - po 2 godziny 2880 zł
2Warsztaty z praktycznym przygotowaniem potraw - dwanaście warsztatów 140 po 2 godziny.3360 zł
3Druk materiałów edukacyjnych i promocyjnych.500 zł
4Materiały na warsztaty kulinarne, 12 warsztatów 170 zł.2040 zł
Przybliżony łączny koszt realizacji projektu: 8780 zł

Załączniki



Komentarze


Abahor555

2022-09-20 14:36:07


Abahor555

2022-09-20 14:37:15

Trzymam kciuki ,żeby był ten projekt, bo odżywianie jest najważniejsze zaraz po oddychaniu. A p.Ewa robi dużo dobrego krzewiąc wiedzę dietetyczną w różnych środowiskach.