Warsztaty psychodietetyczne dla mieszkańców dzielnicy (2)
Skrócony opis projektu
Celem projektu jest zapewnienie mieszkańcom przestrzeni do rozwijania świadomego i zdrowego podejścia do odżywiania oraz dbania o swoje ciało i umysł. W ramach projektu opracowany zostanie cykl nieodpłatnych, cyklicznych, otwartych warsztatów psychodietetycznych prowadzonych przez psychodietetyków. Spotkania obejmują edukację żywieniową, pracę nad zmianą nawyków żywieniowych, techniki radzenia sobie ze stresem i rozwijania pozytywnego sposobu myślenia, czy rolę emocji w jedzeniu. Projekt zakłada wykorzystanie przestrzeni Przystani Wiczlińska 50A jako miejsca przyjaznego i otwartego dla wszystkich. Odbiorcami projektu są wszyscy mieszkańcy dzielnicy.
Charakter projektu
Dzielnicowy, Chwarzno-Wiczlino
Typ projektu
Projekt mały
Kategorie projektu
edukacja, zdrowie i polityka społeczna
Lokalizacja projektu - Adres
Gdynia Przystań Wiczlińska 50ALokalizacja projektu - Opis lokalizacji
W 2023 roku warsztaty tego typu były prowadzone w ww. Przystani zlokalizowanej w budynku Szkoły Podstawowej nr 37 w Gdyni.Jest to bardzo dobra lokalizacja dla mieszkańców pod względem dojazdu oraz sprawdzona, przytulna przestrzeń dla takiej aktywności.
Numery i obręby działek
Własność działek
---Szczegółowy opis projektu
Warsztaty psychodietetyczne, prowadzone przez psychodietetyków mają na celu zapewnienie mieszkańcom przestrzeni do rozwijania świadomego i zdrowego podejścia do odżywiania oraz dbania o swoje ciało i umysł.
W dzisiejszych czasach wiele osób zmaga się z różnymi problemami zdrowotnymi, zarówno psychicznymi, jak i fizycznymi, które często mają swoje podłoże w nieprawidłowej relacji z jedzeniem. Często są również narażone na presję społeczną i niezdrowe standardy urody, które mogą prowadzić do zaburzeń żywieniowych i niskiej samooceny.
Warsztaty mają na celu sprostać tym wyzwaniom poprzez stworzenie przestrzeni, w której będzie można dzielić się swoimi doświadczeniami, wzajemnie wspierać się oraz uczyć się zdrowej relacji z jedzeniem oraz własnym ciałem.
Realizacja projektu przyczyni się do poprawy jakości życia, umożliwiając lepsze zrozumienie wpływu diety i aspektów psychicznych na zdrowie ogólne. Podniesienie świadomości i umiejętności w zakresie psychodietetyki pomoże uczestniczkom projektu osiągnąć równowagę psychiczną i fizyczną, co z kolei może przyczynić się do większej satysfakcji z życia, zwiększenia samoakceptacji i podniesienia poziomu energii i motywacji.
Warsztaty psychodietetyczne będą obejmować różnorodne tematy, takie jak rola emocji w jedzeniu, zmiana nawyków żywieniowych, techniki radzenia sobie ze stresem i rozwijanie pozytywnego sposobu myślenia.
Tematyka warsztatów obejmuje:
- edukację i informowanie poprzez organizację regularnych warsztatów psychodietetycznych, które będą skupiać się na problemach związanych z psychologicznymi aspektami odżywiania oraz wpływem diety na zdrowie psychiczne i fizyczne uczestników. Warsztaty będą obejmować tematy takie jak: planowanie zdrowych posiłków, radzenie sobie z emocjonalnym jedzeniem, budowanie zdrowych nawyków żywieniowych i motywowanie do aktywności fizycznej. Dla uczestników planowany jest upominek zachęcający do zdrowszego stylu życia np. śniadaniówka, bidon itp.
- wspieranie samoakceptacji poprzez dostarczenie uczestnikom narzędzi i technik, które pomogą im wzmacniać pozytywny obraz siebie i poprawiać ich relacje z własnym ciałem. Poprzez warsztaty i zajęcia praktyczne, uczestnicy będą uczyć się akceptacji własnego wyglądu, rozwijania zdrowych nawyków żywieniowych opartych na potrzebach i preferencjach indywidualnych,
- integrację społeczną poprzez stworzenie przestrzeni, w której mieszkańcy będą mogli dzielić się swoimi doświadczeniami, obawami i sukcesami związanymi z odżywianiem i relacją z własnym ciałem. Warsztaty będą zachęcały do otwartej dyskusji, wymiany pomysłów i wzajemnego wsparcia w grupie. Promowanie zdrowego stylu życia oraz pozytywnych relacji ze swoim ciałem ma na celu zwiększenie integracji i budowanie więzi społecznych w naszej społeczności,
- długofalowe efekty - warsztaty psychodietetyczne mają służyć zbudowaniu prawidłowej relacji z jedzeniem oraz prawidłowego podejścia do odżywiania i samoakceptacji. Mają inspirować uczestników do prowadzenia zdrowszego stylu życia. Poprzez nabywanie nowej wiedzy, umiejętności i narzędzi, chcemy zapewnić trwałe efekty zdrowotne i psychologiczne dla mieszkańców naszej społeczności. Dodatkowym, innowacyjnym elementem będzie zawiązanie grupy online, złożonej z uczestników warsztatów. Będzie to dobrowolne i będzie okazją, aby dzielić się swoimi doświadczeniami oraz wzajemnie motywować i wspierać w procesie zmiany nawyków zdrowotnych pomiędzy spotkaniami stacjonarnymi, jak i po zakończeniu całego projektu.
Działania projektu obejmują prowadzenie regularnych nieodpłatnych spotkań tj. warsztatów tematycznych przeprowadzanych co 2 tygodnie. Spotkania będą otwarte dla wszystkich mieszkańców i będą trwały 2 godziny (120 min).
Warsztaty przewidziane są dla grupy max. 20-osobowej.
Zalecamy prowadzenie grupy przez 2 specjalistów, którzy wzajemnie uzupełniają się wiedzą i doświadczeniem w zakresie dietetyki, psychodietetyki, dietetyki sportowej i psychologii, mają doświadczenie w prowadzeniu tego typu grup i wiedzę popartą odpowiednim dokumentem (dyplom, certyfikat itp.).
Tego rodzaju spotkania były prowadzone w 2023 roku w Przystani Wiczlińska 50A w Gdyni. Cieszyły się powodzeniem i wysoką frekwencją. Mieszkańcy dzielnicy mają potrzebę poszerzania swojej świadomości żywieniowej jako objaw troski o swoje zdrowie.
Miejsce docelowe prowadzenia warsztatów to Przystań Wiczlińska 50A, miejsce sprawdzone, nowoczesne, przytulne, dobrze skomunikowane. Preferowane godziny popołudniowe na przeprowadzenie warsztatów.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Cel projektu i uzasadnienie potrzeby jego realizacji
Warsztaty psychodietetyczne mają inspirować i edukować w zakresie korzystnych nawyków żywieniowych, pomagać w budowaniu pozytywnego wizerunku własnego ciała, poprawiać jakość życia poprzez lepsze zrozumienie wpływu diety i aspektów psychicznych na zdrowie ogólne.
Tematyka warsztatów porusza: rolę emocji w jedzeniu, zmianę nawyków żywieniowych, techniki radzenia sobie ze stresem i rozwijania pozytywnego sposobu myślenia. Warsztaty uczą jak dbać o zdrowie w sposób samodzielny i świadomy.
Przybliżone koszty realizacji projektu
Lp. | Składowe części zadania (m.in. opis, cena ilość) | Koszt (cena x ilość) |
---|---|---|
1 | Wynajem sali na warsztaty (Przystań Wiczlińska 50A, 26 spotkań po 120 min) | 0 zł |
2 | Wynagrodzenie specjalisty psychodietetyka (2 osoby x 26 spotkań x 300 zł) | 15600 zł |
3 | Zakup materiałów edukacyjnych i dydaktycznych (art. papiernicze, karty pracy, wydruki itp. ) | 2000 zł |
4 | Napoje dla uczestników (kawa, herbata, woda itp.) | 1200 zł |
5 | Upominki dla uczestników (np. śniadaniówka, bidon itp.) | 1200 zł |
Przybliżony łączny koszt realizacji projektu: | 20000 zł |