Warsztaty psychodietetyczne połączone z gotowaniem dla mieszkańców dzielnicy (4)

Projekt niewybrany w głosowaniu
Agnieszka Gruszka
projektodawca

Skrócony opis projektu

Celem projektu jest zapewnienie mieszkańcom przestrzeni do rozwijania świadomego i zdrowego podejścia do odżywiania oraz dbania o swoje ciało i umysł wraz ze wspólnym przygotowaniem i spożywaniem zdrowych przekąsek. W ramach projektu opracowany zostanie cykl nieodpłatnych, cyklicznych, otwartych warsztatów prowadzonych przez psychodietetyków. Spotkania obejmują edukację żywieniową, pracę nad zmianą nawyków żywieniowych, techniki radzenia sobie ze stresem i rozwijania pozytywnego sposobu myślenia, czy rolę emocji w jedzeniu. Projekt zakłada wykorzystanie przestrzeni Przystani Widna 2A jako miejsca przyjaznego i otwartego dla wszystkich. Odbiorcami projektu są wszyscy mieszkańcy dzielnicy.


Charakter projektu

Dzielnicowy, Witomino

Typ projektu

Projekt mały

Kategorie projektu

edukacja, zdrowie i polityka społeczna


Lokalizacja projektu - Adres

Gdynia Przystań Widna 2A - Dom Sąsiedzki

Lokalizacja projektu - Opis lokalizacji

Jest to bardzo dobra lokalizacja dla mieszkańców pod względem dojazdu oraz sprawdzona, przytulna przestrzeń dla takiej aktywności.

Numery i obręby działek


Własność działek

---

Szczegółowy opis projektu

Warsztaty prowadzone przez psychodietetyków mają na celu zapewnienie mieszkańcom przestrzeni do rozwijania świadomego i zdrowego podejścia do odżywiania oraz dbania o swoje ciało i umysł podczas wspólnego przygotowania i spożywania posiłku.

W dzisiejszych czasach wiele osób zmaga się z różnymi problemami zdrowotnymi, zarówno psychicznymi, jak i fizycznymi, które często mają swoje podłoże w nieprawidłowej relacji z jedzeniem. Często są również narażone na presję społeczną i niezdrowe standardy urody, które mogą prowadzić do zaburzeń żywieniowych i niskiej samooceny.
Warsztaty mają na celu sprostać tym wyzwaniom poprzez stworzenie przestrzeni, w której będzie można dzielić się swoimi doświadczeniami, wzajemnie wspierać się oraz uczyć się zdrowej relacji z jedzeniem oraz własnym ciałem równolegle z przygotowaniem zdrowych przekąsek.

Realizacja projektu przyczyni się do poprawy jakości życia, umożliwiając lepsze zrozumienie wpływu diety i aspektów psychicznych na zdrowie ogólne. Podniesienie świadomości i umiejętności w zakresie psychodietetyki pomoże uczestniczkom projektu osiągnąć równowagę psychiczną i fizyczną, co z kolei może przyczynić się do większej satysfakcji z życia, zwiększenia samoakceptacji i podniesienia poziomu energii i motywacji.

Warsztaty będą obejmować różnorodne tematy, takie jak rola emocji w jedzeniu, zmiana nawyków żywieniowych, techniki radzenia sobie ze stresem i rozwijanie pozytywnego sposobu myślenia.

Tematyka warsztatów obejmuje:
- edukację i informowanie poprzez organizację regularnych warsztatów psychodietetycznych, które będą skupiać się na problemach związanych z psychologicznymi aspektami odżywiania oraz wpływem diety na zdrowie psychiczne i fizyczne uczestników. Warsztaty będą obejmować tematy takie jak: planowanie zdrowych posiłków, radzenie sobie z emocjonalnym jedzeniem, budowanie zdrowych nawyków żywieniowych i motywowanie do aktywności fizycznej. Dla uczestników planowany jest upominek zachęcający do zdrowszego stylu życia np. śniadaniówka, bidon itp.

- wspieranie samoakceptacji poprzez dostarczenie uczestnikom narzędzi i technik, które pomogą im wzmacniać pozytywny obraz siebie i poprawiać ich relacje z własnym ciałem. Poprzez warsztaty i zajęcia praktyczne, uczestnicy będą uczyć się akceptacji własnego wyglądu, rozwijania zdrowych nawyków żywieniowych opartych na potrzebach i preferencjach indywidualnych,

- integrację społeczną poprzez stworzenie przestrzeni, w której mieszkańcy będą mogli dzielić się swoimi doświadczeniami, obawami i sukcesami związanymi z odżywianiem i relacją z własnym ciałem. Warsztaty będą zachęcały do otwartej dyskusji, wymiany pomysłów i wzajemnego wsparcia w grupie podczas wspólnego przygotowania i spożywania zrobionych przez siebie przekąsek. Promowanie zdrowego stylu życia oraz pozytywnych relacji ze swoim ciałem ma na celu zwiększenie integracji i budowanie więzi społecznych w naszej społeczności,

- długofalowe efekty - warsztaty psychodietetyczne mają służyć zbudowaniu prawidłowej relacji z jedzeniem oraz prawidłowego podejścia do odżywiania i samoakceptacji. Mają inspirować uczestników do prowadzenia zdrowszego stylu życia. Poprzez nabywanie nowej wiedzy, umiejętności i narzędzi, chcemy zapewnić trwałe efekty zdrowotne i psychologiczne dla mieszkańców naszej społeczności. Dodatkowym, innowacyjnym elementem będzie zawiązanie grupy online, złożonej z uczestników warsztatów. Będzie to dobrowolne i będzie okazją, aby dzielić się swoimi doświadczeniami oraz wzajemnie motywować i wspierać w procesie zmiany nawyków zdrowotnych pomiędzy spotkaniami stacjonarnymi, jak i po zakończeniu całego projektu.

Działania projektu obejmują prowadzenie regularnych nieodpłatnych spotkań tj. warsztatów tematycznych przeprowadzanych raz w miesiącu. Spotkania będą otwarte dla wszystkich mieszkańców i będą trwały 2 godziny (120 min).
Warsztaty przewidziane są dla grupy ok. 10-osobowej.

Zalecamy prowadzenie grupy przez 2 specjalistów, którzy wzajemnie uzupełniają się wiedzą i doświadczeniem w zakresie dietetyki, psychodietetyki, dietetyki sportowej i psychologii, mają doświadczenie w prowadzeniu tego typu grup i wiedzę popartą odpowiednim dokumentem (dyplom, certyfikat itp.).

Miejsce docelowe prowadzenia warsztatów to Przystań Widna 2A w Gdyni - Dom Sąsiedzki, miejsce sprawdzone, nowoczesne, przytulne, dobrze skomunikowane. Preferowane godziny popołudniowe na przeprowadzenie warsztatów.

Projektowanie uniwersalne

Tak

Cel projektu i uzasadnienie potrzeby jego realizacji

Warsztaty mają inspirować i edukować w zakresie korzystnych nawyków żywieniowych, pomagać w budowaniu pozytywnego wizerunku własnego ciała, poprawiać jakość życia poprzez lepsze zrozumienie wpływu diety i aspektów psychicznych na zdrowie ogólne. W trakcie wspólnego przyrządzania i spożywania potraw poruszamy tematy tj. rola emocji w jedzeniu, techniki radzenia sobie ze stresem i rozwijania pozytywnego sposobu myślenia. Warsztaty uczą jak dbać o zdrowie w sposób samodzielny i świadomy.

Przybliżone koszty realizacji projektu

Lp. Składowe części zadania (m.in. opis, cena ilość) Koszt (cena x ilość)
1Wynajem sali na warsztaty (Przystań Widna 2A, 13 spotkań po 120 min)0 zł
2Wynagrodzenie specjalisty psychodietetyka (2 osoby x 13 spotkań x 300 zł)7800 zł
3Zakup materiałów edukacyjnych i dydaktycznych (art. papiernicze, karty pracy, przepisy, wydruki itp.)1200 zł
4Napoje dla uczestników (kawa, herbata, woda itp.) i składniki potrzebne do przygotowania potraw5100 zł
5Upominki dla uczestników (np. śniadaniówka, bidon itp.)1000 zł
Przybliżony łączny koszt realizacji projektu: 15100 zł

Załączniki



Komentarze


Ten projekt nie posiada komentarzy